Как да стана копирайтър?

30. октомври 2016 копирайтинг 0
Как да стана копирайтър?

     Несъмнено звучи примамливо възможността да драснеш някой друг ред, а с това си занимание да печелиш пари. Освен това е модерно да работиш за себе си. Фейсбук страниците са пълни с вещи, които се определят като бутикови, хендмейд изделията красят стотици стени, а предприемачите в малка България са учудващо много. И Вие може да станете копирайтър. Изисква само време, талант и усилия. Някои усвояват само първия компонент. Приемам, че Вие не сте от тях и наистина желаете да пишете качествени текстове, но сте готови също така да инвестирате труд и ресурси в това начинание. С огромно желание ще дам някои съвети, които ми идват наум.

Непрекъснато надграждайте знанията си

   Копирайтърът трябва да създава ангажиращо съдържание, а това не става само чрез нaтрапчивата употреба на ключовите думи. Почети ежедневно попадам на текстове, които не са лоши, но са далеч от това, което бих квалифицирала като висококачествен продукт. Не трябва да гледаме на текста като на задание с определен обем, в което присъстват думите “x” и “y “, а всичко останало се простира в зоната на маргиналното. Създавайте материали, които са полезни, такива, които вие самите искате да прочетете някъде. Освен това е хубаво да сте информирани как точно работят Google и всички търсещи машини, кои са основните аспекти на SEO и най-важните принципи на дигиталния маркетинг като цяло. Не се оправдавайте, че нямате достатъчно финансови средства, за да се образовате.

В Интернет е пълно с безплатни курсове, може да започнете от тук или тук.

Софтуни също предлагат курсове, които могат да са ви полезни и ви дават достъп до голям ресурс от материали. Доста от тях са безплатни, като единствено за сертификат и изпит се дължи такса. Четете, ровете се, добрият копирайтър трябва непрекъснато да усвоява нови умения, да надгражда постигнатото. Не пренебрегвайте и езиковата култура, страшно грозно е пишещ човек да демонстрира неграмотност. Ако имате проблем с употребата на пълен и кратък член, със спазването на пунктуационни правила, по-добре първо работете по тези свои слабости, а после създавайте текстове по поръчка. Бихте ли платили на фризьор, който не знае как да постигне прическата, която желаете?

Създавайте нови контакти, бъдете активни

Решили сте да бъдете копирайтъри. Умеете да пишете, образовали сте се, готови сте да ви залеят с поръчки. Да, ама професионалната ви почва е суха. Сякаш усещате как корените на таланта се впиват в мозъка ви и крещят, че нещата не се случват по план. Не бъдете наивни. Никой няма да дойде и да заяви, че сте най-големият гений и сайтът му има нужда именно от вашите текстове. Фрийлансърите и копирайтърите в частност стават все повече, конкуренцията в тази област е голяма, предлагането понякога е доста повече от търсенето. Сами откривайте клиентите си. Направете си профил в Linkedin, присъединете се към групите за фрийланс във фейсбук, атакувайте сайтовете, където пишат други копирайтъри и клиенти, регистрирайте се в сайта на предприемач. Много от големите фирми също търсят копирайтъри в сайтовете за работа. Ползвайте търсачките, инвестирайте от времето си, за да откриете нови клиенти. След като намерите хора, с които да работите, съсредоточете усилията си в посока поддържане на тяхното удовлетворение. Ако се радват от резултатите от съвместната ви работа, те ще ви препоръчат и на други хора. Нещата ще се получат. Първо трябва борба, за да задвижите механизма.

Уважавайте словото и хората

Културата на поведение, спазване на поетите ангажименти, прецизността са важни, ако искате да бъдете търсен и уважаван копирайтър. Уважавайте думите и демонстрирайте добро възпитание в процеса на комуникация със своите клиенти. Абсурдно е да им изпращате статии, които са копирани от други места, изобилстват от правописни и пунктуационни грешки, изключено е да не спазвате сроковете, които са дадени, да не сте лоялни към своите партньори. Аз лично не приемам и негативното отношение на някои драскащи индивиди към останалите копирайтъри. Никой няма да ви изяде хляба, единствено злобата и липсата на професионализъм могат да сложат един огромен хикс на напредъка ви. Радвам се, когато попадна на интересни и грамотно написани текстове от колеги, интересувам се кои са авторите, вдъхновяват ме.

  Искате да станете копирайтъри? Прочетете отново подзаглавията на този текст. Пишете с ентусиазъм и внимание, правете го със страст. Ако не ви се занимава „с глупости“, не занимавайте другите с вашата глупост. Точка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *