Защо е хубаво да си копирайтър

Защо е хубаво да си копирайтър

Когато бях малка, обожавах да участвам в литературни конкурси и да ходя по олимпиади. Харесваше ми тръпката, която носи предизвикателството. Да пишеш по нови теми, да очакваш резултат, да се конкурираш с другите пишещи. Въобще не ми минаваше през ума, че един ден творенето на текстове може да се превърне в моя работа.

И  все пак да продължава да ми харесва.

Според мен е хубаво да си копирайтър, ако обичаш да пишеш и умееш да изпреварваш времето. Ето и причините, които ме карат да продължавам „плетенето“ с букви всеки ден.

 

Ако обичаш да пишеш, почти сигурно си в рая

 

Казвам „почти“, защото има много хора, които обожават да пишат, но само по теми, които са интересни за тях самите. За тях би било мъчение, ако се налага да създават текстове по чужди задания. Затова не всеки блогър или писател може да стане копирайтър. Или дори да стане, едва ли би се наслаждавал толкова на това си занимание.

За да си копирайтър, който харесва работата си, следва да се увличаш по различни теми, но и да ти допада да създаваш разнообразни като формати текстове. И да – понякога хубавите ти идеи ще умират, защото клиентът има други виждания.

 

Важно е да не загива и ентусиазмът ти.

 

Потапяш се в океан от разнообразие

Абсолютно възможно е в единия ден да пишеш за бебешки стоки и сладки мини лигавници от екологични материали, добивани по най-хуманния и невинен начин, съобразявайки се с общото благо на планетата. А в следващите 24 часа да ти се наложи да разработиш идея за твърд алкохол или иновативно лекарство за хронични заболявания.

 

Понякога може да ти се случи да пишеш за две неща едновременно, с полюсни послания. В такива моменти осъзнавам, че е хубаво да си копирайтър, ако наистина ти харесва да работиш по безброй различни проекти.

 

Можеш да работиш навсякъде

Не подценявайте този факт. Ако нося компютъра си, мога да сглобя статия, слоган или други отрязъци текстове. Без значение дали съм на море, на село без интернет (и ползвам мобилния), или пък на другия край на света. Не се нуждая от толкова много ресурси, място и специфична обстановка, за да генерирам идеи. При много длъжности тази свобода липсва.

 

Общуваш с интересни хора

Дори някой копирайтър да смята заниманието си за индивидуално занимание, това рядко е точно така. Общуването с другите е като запетая, затваряща подчинено изречение в сложно съставно – трябва да го има. Без значение дали става въпрос за колегите ти – дизайнери, криейтив директори, стратези, или с шефа и клиентите ти.

Със сигурност научаваш нещо важно от всекиго и е хубаво да работите в синхрон, защото така се раждат най-ярките идеи.

 

Понякога забравяш, че си на работа

Признавам си. На моменти не мога да повярвам, че ми се плаща за това, което ми доставя най-голямо удоволствие. Затова се старая да търся нещо интересно и завладяващо, дори в заданията, които не са ми на сърце. В крайна сметка всичко зависи от гледната точка. Предпочитам да гледам 360-градусово на нещата 😊

 

Ако тези размисли са ви интересни, може да прочетете и за моментите, в които е трудно да си копирайтър.

 

Най-важното задание е да не спираме да влагаме смисъл във всеки ред.

 

 

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *